Marc Truijen

home     curriculum vitae     sculptures    projecten     galeries     publicaties     contact & gastenboek     links

terug

 

Meerssen heeft er een godin bij
Dagblad de Limburger 1999 Door Loes van Oort


Meerssen heeft een Romeinse historie. Dus prijkt nu op de rotonde op de Herkenberg een beeltenis van een godin. De maker, de Meerssense kunstenaar Marc Truijen, laat zich graag inspireren door het verre verleden. Maar is vooral trots dat hij een groot werk voor zijn woonplaats mocht maken. Spelen met het heden en het verleden. Dat is wat Marc Truijen doet met het bronzen beeld dat hij heeft gemaakt voor de gemeente Meerssen.

"De opdracht was een kunstwerk te maken voor de rotonde op de Herkenberg. Daarbij moest wel rekening gehouden worden met de resten van de Romeinse villa die vlak bij die plek onder de grond zit. Het was een opdracht waar ik me helemaal in kon vinden", vertelt Marc Truijen. "Het verleden is vaak een inspiratiebron voor de kunstwerken die ik maak. Als ik eenmaal over een onderwerp aan het lezen ben dan wil ik er alles over weten. Op een gegeven moment gooi ik alle dingen die ik te weten ben gekomen door elkaar en daarmee ga ik aan de slag. Ook voor dit beeld heb ik wat speurwerk gedaan. Ik raakte gefascineerd door Gallo-Romeinse matronen en Romeinse vruchtbaarheidsgodinnen. Aan de hand daarvan heb ik mijn eigen godin gecreŽerd." Truijen heeft die godin afgebeeld met een fruitschaal op haar hoofd. Die staat symbool voor de vruchtbaarheid, maar verwijst ook naar de fruitteelt in en rond Meerssen. De schaal die de vrouw voor haar middel draagt, doelt op het Geuldal dat vlak bij de rotonde ligt. Op de zuil waarop de vrouw geplaatst is staat in het Latijn: "Marc de beeldhouwer heeft dit beeld opgedragen aan alle matronen 1999."
Het 3,75 meter hoge kunstwerk is gemaakt van brons en weegt zo'n 850 kg. Marc Truijen heeft er ruim een half jaar aan gewerkt. "Ik ben degene die het heeft ontworpen", zegt Truijen. "Maar zonder de hulp van anderen was het me nooit gelukt. De gemeente heeft me tijdelijk een groter atelier aangeboden, omdat ik zelf geen ruimte had voor zo'n groot beeld." Truijen heeft het beeld in acht delen uit was geboetseerd. Het beeld, overgoten met een vloeibare laag van gips en gravel, verdwijnt een week tot tien dagen in een oven. De was is dan gesmolten; wat er overblijft is een mal van gips en gravel. Vervolgens heeft bronsgieterij Cubal in Grathem die mal, versterkt met mortel, volgegoten met brons. Als laatste zijn de delen aan elkaar gelast in de lasserij van Sjaak Peeters. Truijen: "Ik ben steeds zelf bij het hele proces aanwezig geweest. Ik wilde er zeker van zijn dat alles goed ging. Bovendien heb ik jarenlang geassisteerd in een bronsgieterij. Zeer interessant werk. Leuk detail is het gat dat door het hele beeld loopt. Dit voorkomt dat er water in de fruitschaal blijft staan. Brons is ontzettend sterk, maar als dat water bevriest gaat het beeld er toch echt aan."

Het beeld wordt morgen om 15.45 uur onthuld door provinciebestuurder Math Vestjens en Pieter van Oostrum van Rijkswaterstaat.

 foto: Harry Heuts

 


copyright 2011 Marc Truijen